Ouders
Hulp bij echtscheiding
Een scheiding betekent vaak een confrontatie met vele vormen van verlies. Niet alleen het verlies van de partner maar ook het verlies van het “intacte gezin”, het verlies van de illusie van de levenslange liefde, het verlies van inzet maar ook het verlies van een gedroomde toekomst, van feesten en rituelen met kinderen. Bij verlieservaringen horen rouwreacties. De omgeving erkent een scheiding vaak niet als verlies-rouwervaring.
Gezinshulp bij scheiding
Gezinshulp bij scheiding biedt ouders steun en inzichten om het ouderschap opnieuw te reorganiseren en biedt kinderen en jongeren de mogelijkheid en ruimte de scheiding te verwerken en op een nieuwe manier verder te gaan met elkaar.
Vaak zijn er spanningen, meningsverschillen of opgelopen emoties en dan kan het lastig zijn om het ouderschap samen vorm te geven. Gezinshulp na scheiding helpt ouders én kinderen om op een nieuwe manier verder te gaan. In de therapie bespreken we hoe je als ouders met elkaar praat en hoe je het ouderschap als ex-partners invult. Er is aandacht voor nieuwe gewoontes en omgangsvormen waarbij het belang van je kind centraal staat. Als ouder wil je natuurlijk ten allen tijde dat je kind zo min mogelijk last heeft van de scheiding. In de gesprekken kijken we hoe je als ouder je kinderen het beste kunt ondersteunen in de periode na de scheiding. Ook kunnen er afspraken gemaakt worden over de omgang met de kinderen. We evalueren hoe gemaakte afspraken in de praktijk uitpakken. Zijn er knelpunten, dan biedt de therapie gelegenheid om daar mee te oefenen.
Als de spanning te hoog is tussen ouders en de communicatie gekleurd wordt door hoogoplopenden conflicten en strijd, kan er ook gewerkt worden met Parallel Solo Ouderschap (PSO)
Parallel Solo Ouderschap
Parallel solo ouderschap betekent dat je als ouders naast elkaar ouder bent en de relatie met je kinderen in je eigen situatie en huis vormgeeft. Het is niet meer gericht op samen uitvoeren, maar je blijft wel samen verantwoordelijk voor de opvoeding. Solo verwijst naar je eigen verantwoordelijkheid om na te denken over je eigen communicatie en beslissingen met het oog op wat jouw kind nodig heeft.
In individuele systeemtherapie (voor elke ouder apart) helpen we je de focus te leggen op je eigen cirkel van invloed: je eigen huis, je eigen opvoeding, je eigen leven, en je band met je kinderen. We spreken veel over het bouwen van een fictieve muur tussen jou en je ex-partner om je te helpen om daadwerkelijk je ex-partner en je invloed in het andere huis los te laten.
We helpen je je te richten op je eigen band met je kinderen, je sensitiviteit voor je kinderen te verhogen, en hen uit te nodigen hun beleving (over zichzelf, de scheiding, het wisselen tussen de huizen) met jou te delen. We richten ons niet op het buitensluiten van je ex-partner, maar op het belang van het bestaansrecht van de andere ouder in het leven van je kinderen.
We helpen je stilstaan bij je eigen gevoelens van rouw, boosheid, schuld en verdriet, en onderzoeken samen hoe deze gevoelens een rol kunnen spelen in de huidige dynamiek met je ex-partner. Als de dynamiek met je ex-partner snel in conflict komt, ondersteunen we je bij wat je zelf kunt doen om het conflict te verminderen. Je draagt zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je kinderen niet 'ingezogen' raken in dit ouderlijk conflict, zodat zij ruimte krijgen om een band met zowel jou als je ex-partner te hebben zonder het gevoel te krijgen dat ze moeten kiezen (in dat laatste geval zou een loyaliteitsconflict ontstaan).
Onze Werkwijze
- Aanmelding en intakefase: Bij aanmelding, ook al is dit op naam van je kind, werken wij in eerste instantie met jou en je ex-partner. Kinderen onder de 16 jaar komen zelden in de intakefase voor een gesprek, soms voor een kennismaking. Elke ouder komt apart voor een gesprek om meer te horen waar je last van hebt, welke zorgen je hebt en hoe de dynamiek in jullie gezinssituatie verloopt. We bekijken of de insteek van het parallel solo ouderschap aansluit bij jullie situatie en of je van daaruit wilt werken. We verdiepen ons in hoe je het gescheiden zijn tot nu toe ervaart, welke dilemma's je tegenkomt, hoe de dynamiek in jullie gezinssituatie verloopt en waar je aan wilt werken. Elke ouder heeft een eigen systeemtherapeut en gesprekken vinden apart van elkaar plaats. Het is belangrijk om te beseffen dat ouders vaak willen dat hun kinderen op gesprek of in therapie komen. Onze ervaring is dat er eerst rust moet zijn tussen beide ouders voordat een kind ruimte voelt om te praten. Als er veel onrust is tussen jou en je ex-partner, voelen kinderen vaak een extra alertheid, wat hen belemmert in het delen van hun eigen beleving en lasten.
- Behandelfase: Na de intakefase start de behandelfase als je merkt dat je achter de visie van parallel solo ouderschap kunt staan en aan de slag wilt met je eigen last en wensen.
Vrijblijvend kennismaken
Als u contact opneemt met de praktijk, dan wordt u uitgenodigd voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek ontvangt u uitgebreide informatie over de gezinshulp na scheiding en PSO. Zo kunt u een goede keuze maken of dit bij u past en of het klikt met de therapeut.